|

Generația Z nu este pierdută


În ultima perioadă am avut ocazia să lucrez cu mai mulți tineri din generația Z în sesiuni de coaching, consiliere psihologică și diverse evenimente.

Generația Z, despre care se spune că este „generația celor sensibili” și fragili, ce au o atitudine precaută față de riscuri, aleg mai degrabă sa stea în zona de confort și petrec activitatea socială mai mult online. Iar acest lucru îi predispune la anxietate socială, profesională, încredere în sine scăzută și probleme relaționale. Peste toate acestea se mai adaugă și pandemia, care a impactat toate generațiile din punct de vedere social și relațional.

Ce am descoperit eu în urma experienței directe pe care am avut-o cu ei 


Curaj
Am rămas impresionată de curajul pe care îl au de a iniția proiecte și de a se implica în activități voluntare doar pentru a învăța. Curajul de a fi deschiși și de a vorbi despre visele lor, despre ce îi frământă, de a cere ajutor și curajul de a iniția mici sau mari afaceri, precum și curajul de a continua și de a învăța din eșecuri.

Curiozitatea și dorința de a se dezvolta, de a se autodepăși
Cred că acesta este cel mai mare atu al lor, ce îi va ajuta să ajungă acolo unde își doresc. 
Ce apreciez cel mai mult la ei, este faptul că au conștientizat importanța educației și dezvoltării lor, atât personale cât și dobândirea unor competențe pentru a-și atinge obiectivele. Și nu doar au conștientizat, ci învață în timpul lor liber, își pun întrebări și sunt deschiși să regândească  acele strategii care nu funcționează. Mai mult de atât, pun în aplicare ce învață și când nu le iese, învață din greșeli și merg mai departe.

Etică și principii morale
Bunătate și dorința de a contribui prin ceea ce fac în societate, vor să îi ajute pe ceilalți prin munca lor. 
Cei cu care am lucrat eu, au o maturitate emoțională dezvoltată, sunt conștienți de impactul lor asupra celorlalți și vor să se implice pentru a face o schimbare în societate. Iar acest aspect mă bucură nespus de mult. 

Ce nevoi au 

Ascultare și încurajare
Am observat că de multe ori, nu se exprimă cu adevărat, din teama de a fi judecați și respinși. Într-adevăr, observ o încredere scăzută în sine și în potențialul lor. Poate de acolo și reținerea în a se exprima liber. 
Tocmai de aceea au nevoie de încurajare și ascultare. Încurajare pentru a experimenta și pentru a se exprima. Acum este momentul în care pot încerca diverse roluri, joburi, pentru a descoperi cine sunt și ce li se potrivește. Plus că, atunci când sunt încurajați, au mai multă motivație, din simplul motiv că cineva crede în ei. 

Curiozitate
Înainte de a-i judeca și de a le pune etichete, poate ar fi de folos să fim curioși de lumea lor interioară, de cum percep ei lumea exterioară, de aspirațille și motivațiile lor. Fiecare generație vine cu un suflu nou. De exemplu la această generație observ creativitatea lor uimitoare, care are nevoie să fie provocată și folosită constructiv. În plus, ne putem și noi inspira de la ei și de la suflul nou cu care vin.

Ghidare
Ghidare și nu direcționare. Deja există presiunea familiei și cea socială cu anumite standarde și așteptări. Plus tentațiile, modelele promovate și cantitatea de informații care nu mai este filtrată și validată.
Am observat că au o conștiință de sine destul de ridicată, își pun întrebări, analizează, sunt destul de organizați și disciplinați, dacă au claritate și motivație. Tocmai de aceea au nevoie de ghidare, care să îi ajute să privească lucrurile în ansamblu, și să ia propriile decizii. Au nevoie să știe că este cineva acolo care îi înțelege, îi provoacă și are încredere în ei și în potențialul lor. 

Răbdare
Cât despre răbdare, aici e vorba și de răbdarea celorlalți cu ei, pentru că procesul lor de descoperire și evoluție este diferit de al generațiilor trecute. Astfel, le creem mediul și spațiul necesar pentru a experimenta și pentru a-i ajuta să se integreze în societate. 
Apoi, au nevoie să aibă răbdare cu ei înșiși și să învețe amânarea recompensei. De multe ori vor ca rezultatele să apară mai repede, fiind obișnuiți cu instant gratification dată de social media și tehnologia ce face ca totul să pară ușor și accesibil. Însă, când vine vorba de a construi ceva, e nevoie de răbdare pentru a face ca o fundație să fie solidă. 

Mesajul meu pentru ei și pentru cei din jurul lor

Uitându-mă în urmă, la mine în perioada 19-25 ani, la cât de pierdută și dezorientată eram, îmi dau seama ce mult mi-a lipsit un ghid, un mentor, o persoană care să mă ajute să văd și alte perspective. Știu doar că în acei ani eram și eu cu încrederea la pământ, punând orice eșec pe seama faptului că eu nu sunt ok, că nu sunt capabilă și că e mai bine să mă mulțumesc cu ce am, pentru că nu merit mai mult, deși îmi doream.

Astfel, am adunat multe frustrări și stres, am căutat răspunsuri în multe locuri greșite până mi-am găsit locul, am avut eșec după eșec mulți ani la rând și mi-am pierdut speranța de multe ori.

Așadar, dragilor, va încurajez să credeți mai mult în voi, să fiți realiști, să va căutați propriile răspunsuri, să vă alegeți mentorul sau ghidul cu care rezonați și nu încetați să vă implicați în acțiunile și proiectele în care credeți. Iar dacă simțiți că nu vă găsiți locul în mediul în care sunteți, înseamnă că nu e potrivit pentru voi și e timpul să creați unul sau să căutați până îl găsiți pe cel potrivit. 
Nu vă lăsați descurajați de părerile celorlalți sau de rezultatele care întârzie să apară. Învățați și munciți pentru voi și pentru obiectivele voastre. Aveți resurse în voi, aveți oportunități la tot pasul, trebuie doar să acționați și să învățați lecția fiecărei experiențe. 

Eu am încredere în voi și în ceea ce vreți să creați pentru viitor. Mă bucur și sunt recunoscătoare de fiecare dată când vă întâlnesc și oricând aveți nevoie de sprijin, puteți conta pe mine 🙂

Iar pentru cei din jurul lor am următorul mesaj: sprijiniți-i cum puteți și nu le impuneți propria viziune asupra vieții. Tratați-i cu seriozitate, pentru că au ce oferi. Iar dacă nu îi puteți ajuta, nu încercați să îi limitați, lăsați-i să-și găsească drumul lor. 

În încheiere vreau să concluzionez că generația Z nu este pierdută. Ba chiar are șanse mari să facă lucrurile diferit!

Sunt curioasă cum te găsește acest mesaj și ce experiențe ai avut cu această generație. Sau, dacă faci parte din această generație, cum ajunge acest mesaj la tine și cum trăiești această etapă?

Te îmbrățișez,
Raluca

Folosesc informațiile de mai sus cu unicul scop de a vă trimite acest newsletter. Din motive legale, consimțământul explicit este necesar. Vă rog bifați căsuța de mai jos:

Vă puteți răzgândi în orice moment și bifa link-ul de dezabonare prezent în fiecare newsletter. Sau îmi puteți scrie pentru dezabonare oricând.

Similar Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.