|

În ce măsură banii “aduc” fericirea? – partea II

Studiul propriu-zis pe populație românească

Participanții în cadrul cercetării au fost 259 de persoane, cu vârste cuprinse între 20 și 63 ani, cu o medie a venitului de 4000 RON/lună.

Rezultate studiu

Printre rezultatele studiului meu ce merită evidențiate, este faptul că tinerii cu vârste cuprinse între 20-30 ani au un scor semnificativ mai mare în ceea ce privește motivele neintegrate pentru care fac bani, față de adulții de peste 40 ani.

O posibilă explicație pentru aceste rezultate ar putea fi dată de faptul că, odată ce este atins un nivel al siguranței financiare, generațiile tinere acordă importanță unor valori legate de nevoia de apartenență, de nevoile estetice și de nevoile intelectuale (Inglehart, 2018).

Sau, faptul că tinerii, fiind încă pe drumul cunoașterii și al descoperirii, să nu-și fi identificat încă un set de valori clare. Poate mai sunt influențați și de anumite trenduri de pe rețelele de socializare unde fiecare se prezintă în “ipostază lor cea mai bună”.

De asemenea, conform datelor furnizate de Eurostat în 2021, în România, mai mult decât în alte țări din UE, tinerii „stau” cu părinții până târziu, ceea ce accentuează dependența. Și, pentru că nu se confruntă cu adversitățile vieții, nu au experimentat ce înseamnă să te descurci singur, sunt mai înclinați să își dorească bani din motive neintegrate, decât din motive ce sunt în acord cu valorile lor reale.

Venitul relativ și satisfacția în viață la români

În continuare, rezultatele indică: cei care „fac bani” din motive neintegrate, sunt mai puțin autodeterminați. Adică, se simt mai puțin autonomi, mai puțin competenți și au mai puține relații împlinitoare.

O posibilă explicație pentru aceste rezultate poate fi dată și de faptul că românii acordă importanță venitului relativ, dincolo de valoarea absolută, prin faptul că își pun întrebarea: „cât am eu față de ceilalți?” iar diferența percepută dintre un individ și ceilalți declanșează nemulțumire.

Un rezultat interesant al studiului relevă următorul aspect: dacă faci bani din motive autointegrate, ce sunt în acord cu valorile tale reale, nu crește nivelul de satisfacție în viață, deoarece, după ce ai atins un anumit nivel al siguranței financiare, alte lucruri contribuie la sentimentul de împlinire.

Rezultate ce sunt contrare cu studii asemănătoare din alte țări, unde, faptul de a urmări câștigurile financiare pentru creștere psihologică într-un mediu sănătos prin activități de relaxare, libertate, caritate, mândrie și valoare pe piață, poate determina indivizii să experimenteze niveluri mai crescute de competență, autonomie și relaționare. 

Concluzii și recomandări

Se pare că, indiferent de venit, rezultatele nu se schimbă semnificativ, ci mai degrabă e vorba de mindset, de ceea ce îți dorești cu adevărat, de ceea ce vrei să faci cu banii.

De asemenea, mare grijă la motivele reale pentru care faci bani. Poți observa ce îți spui tu ție de obicei cand vine vorba de bani, de a fi în “competiție” cu ceilalți, sau de a avea un sentiment de putere.

Personal, cred ca avem nevoie de bani pentru a avea liniște și libertate de alegere a ce vrem să facem. Aspect ce reduce anumite suferințe și frustrări, însă nu aduce acea bucurie și împlinire deplină. Pentru că intervin alți factori, ce sunt diferiți la fiecare persoană. Ideal ar fi sa pleci de la valorile tale, de la cine ești tu dincolo de ce afișezi, și ce iți dorești cu adevărat. Apoi, sa vezi ce rol au banii în toate acestea, că pană la urmă banii sunt doar un instrument.

Diferența dintre nevoile declarate și valorile personale

Din ceea ce tot aud și observ în sesiunile de coaching cu oamenii,  aceștia își doresc liniște și să facă ce simt în adâncul sufletului lor.

Fie că e vorba de un business ce îl fac din pasiune, sau un job ce îi provoacă să devină cea mai buna variantă a lor, sau poate vor să își ajute familia, rezultatele sunt diferite atunci când faci aceleași lucruri din motive diferite, pe care ți le asumi conștient. Spun conștient pentru că, la majoritatea dintre noi experiențele timpurii și-au pus amprenta fără să ne dăm seama. Astfel, ajungem să urmărim niște obiective ce nu sunt ale noastre, sau în acord cu cine suntem. De aceea, recomand o analiză personală sinceră în care să vezi ce vrei tu de fapt versus ceea ce faci în prezent.

Una e ceea ce spunem și alta e ceea ce facem 🙂

Deciziile le luăm la nivel emoțional, chiar dacă noi găsim justificări și argumente raționale, pentru alegerile pe care le facem 🙂

Pe final, te las cu o întrebare la care să reflectezi, având în minte banii și motivele pentru care îi faci:

Care este povestea pe care ți-o spui despre tine și ce anume este greșit sau neadevărat la ea?

Dacă nu ai citit prima parte a acestui studiu, citește aici: În ce măsură banii “aduc” fericirea- partea I

Take care,
Raluca

Folosesc informațiile de mai sus cu unicul scop de a vă trimite acest newsletter. Din motive legale, consimțământul explicit este necesar. Vă rog bifați căsuța de mai jos:

Vă puteți răzgândi în orice moment și bifa link-ul de dezabonare prezent în fiecare newsletter. Sau îmi puteți scrie pentru dezabonare oricând.

Similar Posts

One Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.