Vrei totul imediat? De ce nu mai ai răbdare?

Ce se intampla cand vrei totul acum

Normele actuale ne încurajează să căutăm soluții rapide pentru un confort temporar, practic orice pentru a ne amorți disconfortul și durerea.

Acest lucru este des întâlnit în cazinouri, reclame la medicamente și scheme rapide de îmbogățire. Oamenii nu mai văd valoarea în a avea răbdare în perioadele dificile sau să lucreze mult pentru a atinge un obiectiv. 

Doresc să slăbească acum cele 10 kilograme și să cumpere ultimul model de telefon, vor iubire adevărată și relații în 3 luni (mai nou, 3 luni împreună se consideră relație pe termen lung), decât să economisească pentru mai târziu sau să investească pentru a construi o fundație solidă.

Din păcate, de cele mai multe ori, facem alegeri în viață pentru a evita durerea de moment, iar prin asta, nu mai vedem că amânarea recompensei este uneori soluția cea mai bună pentru problemele cu care ne confruntăm.

Însă, ce rezultate ai pe termen lung dacă tu te ghidezi doar pe a obține plăcere de moment?

Ba mai mult de atât, faci credite pentru a merge în vacanțe, pentru a-ți lua cea mai scumpă mașină sau casă.

Trăindu-ți viața doar pentru a evita durerea, unde mai este sensul? 

Atunci când trăim doar pentru a obține o plăcere imediată – nevoia de a avea cel mai nou gadget sau accesorii, în momentul în care sunt disponibile sau dorind un loc de muncă perfect fără a ne educa, perfecționa sau a ne califica – ajungem dezamăgiți, anxioși și depresivi atunci când nu se întâmplă toate acestea. Ba chiar credem că noi suntem inadecvați sau că nu suntem buni de nimic.

Toate acestea țin de amânarea recompensei. În anii ’60 s-a făcut un studiu despre acest subiect. Dacă nu știi despre ce este vorba poți citi aici:  Studiul cu bezelele.

Având în vedere rezultatele studiului, gândește-te la tine și la acțiunile tale. Ești dispus să aștepți pentru lucrurile pe care ți le dorești, chiar dacă implică sacrificarea plăcerii imediate

Când iei deciziile, te gândești la scopul pe termen lung sau la ce îți aduce satisfacție rapidă?

Ai momente când renunți prea devreme?

Îți amintești de vreun moment în care ai rezolvat o problemă dificilă ce a durat mult timp? Cum te-ai simțit? Care au fost beneficiile așteptării?

Dacă ai început o școală sau o afacere și nu ai rezultate încă, continui sau renunți atunci când lucrurile devin dificile?

Lucrurile care ne aduc plăcere imediată precum mâncarea, drogurile, gamblingul, sexul, descărcarea imediată a emoțiilor pe cineva sau cumpărăturile compulsive, nu scot de fapt ce e mai bun din noi. Doar ne ușurează pe moment o anumită durere.

A alege o recompensă mai mare pe termen lung în locul uneia de moment reprezintă o mare provocare în toate domeniile din viața noastră. De la a evita o prăjitură atunci când ești la dietă sau a nu merge în concediu un an, abilitatea de a amâna recompensa, poate face diferența în atingerea obiectivelor sau eșec. Mai mult de atât, are o importanță majoră în atingerea succesului și fericirii pe termen lung.

Într-adevar, e greu, având în vedere societatea din ziua de azi, unde îți este vândută adesea ideea de „instant„, „rapid„, „fără efort„, „faci bani când dormi„, „iei o pastilă și gata„, ți se schimbă viața peste noapte. 

Da, se schimbă peste noapte, peste noaptea aceea de după 10 ani de muncă.

Neurologii Joseph W. Kable și Joseph T. McGuire de la Universitatea din Penn susțin faptul că incertitudinea în ceea ce privește recompensele viitoare, fac amânarea recompensei o provocare dificilă. „Evenimentele din ziua de astăzi nu sunt mereu predictibile.” Astfel, nu știm cu certitudine când vor veni acele mari recompense sau dacă vor veni vreodată.

Încrederea este un factor critic

Aștepți pentru acele lucruri pe care ți le dorești, chiar dacă nu știi când se vor îndeplini? Ai încredere în abilitățile tale că poți face lucrurile să se întâmple sau că îți vei atinge obiectivele?

Într-un experiment faimos al unui student Celeste Kidd de la Universitatea Rochester, care a făcut din nou experimentul cu prăjiturile, de data aceasta a încălcat promisiunea conform căreia pentru cei care așteptau, primeau o recompensă mai mare și a oferit doar scuze în schimb. Astfel, jumătate din participanți, care au fost dezamăgiți, când li s-a spus a doua oară să aștepte, aceștia au mâncat prăjiturile imediat.

Asta mă duce cu gândul și la perioada comunistă de exemplu, când nu aveai la dispoziție tot ce aveai nevoie și nelimitat. Totul era la rație, iar asta are consecințe pe termen lung. Pentru că, e normal ca după o perioadă de lipsuri de ani de zile sau luni, să dai buzna în dulciuri, lucruri și alte cele.

Pe când, cei care au avut parte de copilării unde aveau acces la ce își doreau (mă refer doar la un trai decent aici), aceștia și-au îndreptat atenția către alte preocupări și le-a fost mult mai ușor să amâne acea recompensă. Știau că o vor găsi și mai târziu.

Pare greu, dar nu e imposibil. Orice poate fi aducat și schimbat. Când lucrezi la tine și îți dai seama cine ești, ce faci și cum faci ceea ce faci, totul devine mai ușor și mai clar. 

Conform lui Aristotel, adevărata fericire e despre a-ți dezvolta obiceiuri și despre a te înconjura cu oameni care îți îmbogățesc și înfloresc sufletul. Iar asta te ajută să îți accesezi potențialul. 

Adevărata fericire implică amânarea recompensei, disciplină și răbdare în locul plăcerii imediate. O viață cu scop, aliniată cu căutarea adevăratei fericiri, creează o bucurie reală. 

Deci, tu cale vrei să urmezi?

Cu ce începi?

Sincer, nici eu nu stau așa bine la capitolul răbdare, însă am găsit de exemplu cum să mă relaxez când stau în trafic: privesc timpul respectiv ca un cadou pentru a gândi, a analiza. Practic pentru a lua o pauză și a vedea dacă ceea ce fac este ce îmi doresc cu adevărat și cum aș putea face lucrurile mai bine.

Cu drag,

Raluca

Folosesc informațiile de mai sus cu unicul scop de a vă trimite acest newsletter. Din motive legale, consimțământul explicit este necesar. Vă rog bifați căsuța de mai jos:

Vă puteți răzgândi în orice moment și bifa link-ul de dezabonare prezent în fiecare newsletter. Sau îmi puteți scrie pentru dezabonare oricând.

Similar Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.