Tiparele relaționale și cum îți influențează viața de zi cu zi

Te-ai gândit vreodată că în activitatea ta de zi cu zi majoritatea lucrurilor pe care le faci vin din anumite programe repetitive pe care mintea ta le-a creat la un moment dat?

Partea mai puțin plăcută a lucrurilor este că multe din aceste programe sunt negative și ne sabotează relațiile precum și obiectivele pe care vrem să le obținem, inclusiv alegerile pe care le facem. Iar una din alegeri pe care le facem inconștient sunt relațiile și oamenii cu care interacționăm.

Te-ai întrebat vreodată de ce atragi la job sau în mediul tău apropiat oameni pe care în mod normal și rațional nu ți-ai dori să îi ai în preajmă? Poate o persoană agresivă verbal sau autodistructivă, dominatoare, cicălitoare?

Ei bine, se pare că undeva în perioada copilăriei de până la 6-7 ani, în mintea noastră inconștientă s-a format o imagine despre cum ar trebui să arate o familie și membrii acesteia. Iar această imagine este formată din suma persoanelor ce au avut grijă de noi în acea perioadă și care ne-au influențat cel mai mult.

La maturitate, în primele relații de iubire, criteriile după care ne alegem persoana cu care o să formăm un cuplu va trebui să aibă acele trăsături din programul nostru inconștient, suma trăsăturilor pozitive și negative ale celor care ne-au influențat copilăria.

Poate te întrebi de ce și trăsăturile negative?

Studiile de specialiate spun că ne alegem acele persoane în mare parte pentru acele trăsături negative pentru că, în perioada copilăriei, acele persoane care ne-au marcat s-au comportat uneori într-un anume fel cu noi, ce ne-a făcut să suferim.

Practic am suferit anumite răni emoționale în urma unor evenimente ce ne-au marcat. Și cum natura dorește să echilibreze lucrurile, ne ajută să întâlnim din nou acele persoane, prin alți oameni cu caracteristici asemănătoare celor ce ne-au influențat când eram mici.

Însă acum, fiind adulți putem vedea altfel lucrurile și într-o confruntare sau disconfort emoțional în relaționarea cu persoanele respective, ies la suprafață acele răni emoționale și de multe ori reacționăm nu la ce se întâmplă în prezent, ci de fapt la ce s-a întâmplat în trecut.

De exemplu, într-o zi normală când ești la job, te cuprinde un dor profund de partener și îi dai un telefon. Însă răspunde secretara și spune că partenerul tău e plecat și că nu poate fi apelat. Deodată dispar acele gânduri iubitoare și apare neliniștea: “unde poate fi?”. Te gândești că poate fi într-o întâlnire cu un client sau cu șeful, doar că o parte din tine se simte abandonată.

Doar pentru că partenerul nu este disponibil fix în momentul în care îl cauți, te simți la fel de abandonat ca atunci când mama te-a lăsat o zi întreagă în grijă unei vecine sau bone necunoscute. Creierul vechi este de fapt blocat în trecut și orice asemănare din prezent te face să reacționezi ca atunci și e nevoie de un update al “softului”, iar acest update este cel care face diferența între relațiile sănătoase și relațiile nesănătoase.

De asemenea de multe ori ne petrecem chiar și o viață întreagă să devenim ceva sau cineva: medic, cântăreț, inginer pentru mama sau tata. Iar după ce atingem acest vis pe care noi credem că este al nostru, ne apucă frustrarea că nu știm ce e cu noi sau nu mai știm ce vrem. Când de fapt abia atunci suntem liberi și nu știm ce să facem cu această libertate.

Un alt exemplu: când eram mic ceilalți râdeau de mine și îmi doream când mă fac mare să am putere și să le arăt cine sunt eu de fapt. Asta se poate traduce prin faptul că astăzi am ajuns să am o funcție importantă și le arăt subordonaților mei cine sunt eu, prin duritate și strictețe, ca să nu mai radă de mine, același lucru se întâmplă și cu partenerul, nu îi arăt cum mă simt de fapt, ca să nu râdă de mine.

Acum dacă te uiți la tine și la ultimele zile din viața ta, chiar ultimele 48 de ore, ce tipare crezi că te-au influențat în alegerile pe care le-ai făcut și cum te-au ajutat? Și dacă privești acum detașat lucrurile, ai mai face aceleași alegeri?
De asemenea gândește-te la sistemul din care faci parte: fie că este vorba de job, școală sau cerc de prieteni, cu cine mai seamănă ei din viața sau din copilăria ta?

Săptămâna trecută am susținut un workshop pe tema “Moștenirea relațională” în care am lucrat și descoperit acele tipare relaționale ce le-am preluat de la părinți și din jurul nostru fără să ne dăm seama.

Tipare ce ne influențează în mod inconștient viața, alegerile și deciziile ce le luăm zi de zi.

Au fost câteva ore intense, cu oameni frumoși și deschiși cărora vreau să le mulțumesc și pe care vreau să îi felicit că au făcut acest pas, spre a înțelege și a îmbunătăți relațiile din viața lor.

Visul meu este să contribui la a construi o lume mai bună prin îmbunătățirea relațiilor dintre noi. Consider ca este mult prea puțină educație pe această temă și totuși atâtea suferințe din lipsa ei.
Vreau să îi susțin pe cei care vor să pășească pe acest drum, să descoperim împreună și o altă perspectivă a relațiilor prin care ne putem înțelege mai bine pe noi și pe cei din jur.

Câteva imagini despre cum a fost la eveniment.

De asemenea dacă nu ai ajuns acum, o să mai ai posibilitatea în septembrie când o să mai susțin încă o dată acest workshop pe data de 27 septembrie la ora 18:30 până la 21:30 la Hotel Perla.

Pentru înscriere acceseaza această pagină: https://ralucanedelcu.com/eveniment-timisoara/

Sau dacă ai nevoie de mai multe detalii mă poți contacta la numărul 0745547119 sau pe mail la ralucas.nedelcu@gmail.com

Te îmbrățișez,

Raluca

Folosesc informațiile de mai sus cu unicul scop de a vă trimite acest newsletter. Din motive legale, consimțământul explicit este necesar. Vă rog bifați căsuța de mai jos:

Vă puteți răzgândi în orice moment și bifa link-ul de dezabonare prezent în fiecare newsletter. Sau îmi puteți scrie pentru dezabonare oricând.

Similar Posts

One Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.