Să faci sau să nu faci compromisuri în relații?

O problemă majoră la capitolul relații, în societatea actuală este că nu mai avem răbdare. Suntem obișnuiți să obținem totul cu un singur click, ne dorim recompensa imediată.

Nu mai suntem dispuși să așteptăm, să dezvoltăm lucrurile în timp: vrem totul aici și acum, iar dacă nu se întâmplă asta, ne scade încrederea în noi și renunțăm.

Renunțăm la visele noastre, la relațiile noastre și ne afundăm în suferințe, depresii, vedem totul în alb și negru și ne mulțumim cu firmituri de fericire și bucurie.

Uităm că pentru a atinge un vis e nevoie de timp, de muncă, de implicare, de multe încercări dintre care unele eșuate și pline de lecții valoroase. Iar cel mai important lucru dintre toate, uităm că relațiile se construiesc în timp, din mici momente de atenție, ascultare, de interes față de celălalt.

Drept urmare, ne dorim ca o relație să funcționeze din prima și fără prea multă implicare, dacă se poate cu un singur click. Ar fi mai simplu nu?

Însă ce faci când descoperi că de fapt nu ai făcut destul?

Renunți și crezi că nu ești bun de nimic?

Sau te înarmezi cu răbdare, curiozitate, studiu și plan de acțiune?

Care este primul pas?

Compromisurile

Pornind de la definiția cuvântului compromis: “înțelegere între două sau mai multe persoane, bazate pe cedări reciproce”, putem observa că e un lucru benefic pentru doi oameni. Compromisul se bazează până la urmă pe o înțelegere reciprocă.

Devine negativ atunci când doar unul dintre parteneri cedează, însă fără ca cei doi să aibă acea înțelegere, acord prin care stabilesc împreună cine și ce nevoi are și cât își asumă fiecare că cedează. Asta se numește renunțare de sine, nu compromis și te anunț că astfel doar vei oferi până nu mai poți, fără să primești ce îți dorești de la celălalt.

Iubirea nu vine doar cu lapte și miere. Vine și cu provocări. De multe ori poate alegi să nu mai intri în relații pe termen lung tocmai pentru că ți-e teamă de compromisuri. Ai auzit undeva că e nasol să le faci, așa că mai bine stai departe de orice implică asta.

Sau, pentru că îți dorești atât de mult o relație, o familie, ești dispus să oferi tot, inclusiv acele părți din tine care te definesc.

Renunți pur și simplu la cine ești tu pentru a deveni acea persoană potrivită pentru partenerul pe care ți-l dorești atât de mult. Investești tot în acea relație, “eu” devine “noi” și aștepți ca și celălalt să facă același lucru. Vrei ca celălalt să devină mai mult “tu”.

Mai există totuși și o altă fațetă a lucrurilor: cum ar fi dacă aceste “compromisuri” te-ar ajuta să ai o relație mai bună cu tine și cu partenerul?

Ce înseamnă de fapt pentru tine a face un compromis?

Oprește-te și scrie undeva o propoziție despre asta iar la sfârșitul articolului vezi dacă vrei să îți păstrezi această definiție sau dacă îi dai noi înțelesuri.

Majoritatea conflictelor din relații se întâmplă pentru că fiecare are un punct de vedere diferit în ceea ce privește o situație.

De exemplu: El îi spune ei: “Vreau să ies în seara asta cu prietenii mei” .
iar ea răspunde: “Aha, deci preferi să ieși cu prietenii tăi în loc să petrecem timp împreună. Deci eu nu sunt importantă”.

De fapt, el își dorește să petreacă timp și cu prietenii lui, dar nu în detrimentul relației cu ea. Doar are nevoie de acest timp pentru el, pentru a-și încarca bateriile, pur și simplu îi face plăcere și nu o face în fiecare seară.

Dacă el ar renunța la această dorință a lui, s-ar simți frustrat și neîndreptățit, pentru că în restul zilelor își petrece timpul cu ea și își dorește să păstreze legătura cu prietenii lui. Dacă ar rămâne acasă cu ea, fiind frustrat ar izbucni o ceartă sau ar fi o stare de conflict.

Aici, ea poate vedea faptul că acceptă ca el să iasă cu prietenii lui, ca pe un compromis.
Însă, dacă ar privi din altă perspectivă, ar vedea că de fapt, dacă el iese cu prietenii, se încarcă și vine energizat și fericit acasă. Astfel, înțelegând nevoia lui, va fi și el deschis să îi înțeleagă nevoile ei și să le accepte.

O soluție ar fi să îți definești tu în primul rând ce îți dorești de la o relație și care sunt acele nevoi principale fără de care nu ai putea trăi și ce înseamnă ele mai concret.
Comunică-le de la începutul relației, pentru a nu avea surprize mai târziu sau dacă ești deja într-o relație renegociază.

E la fel ca și o colaborare profesională sau într-un business, faci un contract ce implică ambele părți cu drepturi și îndatoriri.

Cu toții intrăm în relații cu anumite așteptări și e normal să fie așa, suntem oameni și avem nevoi. Important este să știm cum să i le transmitem celuilalt și să fim deschiși să îl cunoaștem pe omul de lângă noi cu nevoi și puncte de vedere diferite.

A-l accepta pe celălalt nu înseamnă că sunt în totalitate de acord cu el, ci înseamnă că îi înțeleg punctul de vedere, înțeleg de ce privește lucrurile așa, pentru că și eu dacă aș fi avut experiențele lui, probabil aș fi gândit la fel. Manifestând  deschidere față de celălalt, vei primi același lucru.

Vei ajunge la un moment dat în care conexiunea din relație este atât de puternică încât uneori nici nu mai este nevoie să spui ce îți dorești. Celălalt te simte și face acele lucruri doar pentru că sunt importante pentru tine, pentru că vrea să te vadă fericit și te prețuiește.

Da, știu. Nu este ușor, însă pentru a avea o relație de calitate, nu este de ajuns să îți alegi partenerul potrivit, ci trebuie să devii tu în primul rând partenerul potrivit.

Asumă-ți faptul că e nevoie de angajament, disciplină și curaj pentru a te dezvolta și schimba.

E la fel cu mersul la sală sau slăbit: e nevoie de disciplină, angajament că vei merge regulat la sală, ai grijă ce mănânci și ai un antrenor.

Este mult mai ușor când ai un antrenor care să meargă împreună cu tine spre obiectivul tău și cu ajutorul căruia să descoperi perspective noi despre tine și despre lume.

Însă, suntem obișnuiți să apelăm la un specialist abia în ultimul moment, când suntem deja la fundul sacului și nu mai vedem o cale de scăpare. Multe drame, traume și dezamăgiri nu ar mai avea loc dacă acționezi acum și începi să lucrezi la tine și la cea mai bună variantă a ta.

Eu sunt aici, pregătită să îți ascult povestea și să merg în călătoria aleasă de tine.

Tu ești pregătit?

Pentru a programa o ședință de coaching sau pentru mai multe detalii despre cum îți pot fi alături în transformarea ta, trimite-mi un mail pe adresa contact@ralucanedelcu.com

Te îmbrățișez cu drag,

Raluca

Folosesc informațiile de mai sus cu unicul scop de a vă trimite acest newsletter. Din motive legale, consimțământul explicit este necesar. Vă rog bifați căsuța de mai jos:

Vă puteți răzgândi în orice moment și bifa link-ul de dezabonare prezent în fiecare newsletter. Sau îmi puteți scrie pentru dezabonare oricând.

Similar Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.