Modele mentale, erori de gândire și impactul lor în business
Adaptarea la schimbare vine prin învățarea unor noi moduri de a gândi și de a privi lucrurile
Știai că aproximativ 95% din comportamentele noastre sunt conduse de programarea subconștientă? adică funcționăm mai mult pe pilot automat decât în mod conștient?
Dacă vrei să schimbi ceva, trebuie mai întâi să îți cunoști acele programe. Apoi, să le faci să lucreze în favoarea ta.
Probabil știi deja că cei care ies învingători din orice situație, sunt cei care au tărie mentală și echilibru emoțional.
În contextul actual, câștigă doar cei care privesc ceea ce se întâmplă ca o oportunitate de schimbare și evoluție și sunt flexibili.
Astăzi, întreaga lume se confruntă cu un o mare incertitudine, mai ales cu supraviețuirea businessurilor sau cu adaptarea lor la contextul actual. Tot ce știm este că trebuie să ne adaptăm mediului care se schimbă.
Cum?
Prin învățare. Prin învățarea unor noi moduri de a gândi și de a privi lucrurile. Moduri care duc în final spre noi comportamente și acțiuni. Acestea constituie modelele noastre mentale.
Un model mental este un proces de gândire specific fiecărei persoane, ce oferă o perspectiva unică asupra unei probleme. Cu alte cuvinte, fiecare dintre noi are niște filtre prin care procesează informațiile ce vin din exterior.
Însă cea mai tare chestie este atunci când ești detașat și poți alege tu ce model mental să folosești într-o situație, în loc să acționezi pe pilot automat cu try and error, fără să știi cum să rezolvi problema.
Mai jos regăsești câteva modele mentale, pe care poate le folosești sau poate nu erai conștient de ele:
1. Biasul de confirmare
Este vorba despre o credință pe care tu o ai și cauți doar informații (le selectezi de fapt) care să îți confirme că e adevărată. În același timp ignori orice alte dovezi sau informații care infirmă acea credință.
De exemplu, ești sigur că nu va veni nici o criză acum, pentru că guvernele sprijină economia și oamenii prin multe măsuri fiscale. Pur și simplu se printează atâția bani câți sunt necesari.
În același timp, bursele sunt la maxime istorice, guvernele spun că economia își va reveni iar prețurile imobiliarelor continuă să crească. Ba mai mult, căutările pe Google pentru “case de vânzare” au crescut cu 80%. Văzând toate astea, te întrebi: “cum să vină criza?”
Pe de altă parte, dacă tu ești sigur că o să vină criza, ai toate motivele să crezi asta pentru că: numărul cazurilor de COVID este în creștere și nu pare să avem vreo rezolvare în viitorul apropiat, vine toamna și știm că se suprapune cu perioada de răceli și viroze, apoi iarna și oamenii nu vor mai putea sta la terase.
Prin urmare businessurile care oricum au încasări mai mici ca în alți ani, vor suferi și mai tare. Apoi, antreprenorii care se chinuie acum să își țină afacerile pe linia de plutire, probabil că nu o să mai aibă resurse și energie să mai continue și mulți oameni vor deveni șomeri. Mai adăugăm și revoltele din alte state. De exemplu SUA, unde acestea sunt departe de a fi încheiate.
La toate astea se mai adaugă acele sectoare foarte afectate de oprirea activităților și mii de businesuri mai mici sau mai mari care și-au oprit activitatea: organizări de evenimente și toate serviciile adiacente. Și atunci te întrebi: „cum să nu vină criza?”
Cineva spunea la un moment dat: “mă bucur când întâlnesc persoane care mă contrazic„. Acei oameni ne oferă și alte perspective, bune sau nu, ce ne forțează să ieșim din tiparele cu care suntem obișnuiți ?
2. Inversiunea
Este unul din cele mai puternice modele mentale pe care îl avem mulți dintre noi (de curând am descoperit că îl folosesc și eu :)). Acesta constă în a te gândi la rezultatele pe care vrei să le eviți, în loc să te focusezi pe ce vrei să obții. Adică, în loc să te gândești: “cum să îmi fac afacerea să aibă rezultate?”, te gândești “ce ar putea merge prost?”.
Astfel, vei avea în vedere să nu faci acele lucruri sau eventual să le previi ?
Deși acest model este bazat mai mult pe a fi cu ochii în patru la tot pasul și nu este mereu o soluție, îți poate aduce rezultate în unele momente. Ține cont totuși că aici, pierzi din vedere oportunități pentru că te concentrezi să nu strici ce ai deja. Astfel devii conservator și rigid, când acum, mai mult ca oricând e nevoie de flexibilitate și inovație.
3. Legea diminuării profiturilor
Într-un anumit moment, după ce faci o investiție, valoarea profitului ce îl ai, se va micșora în timp. De exemplu, dacă începi să ții dietă, în prima lună e posibil să slăbești 5 kg, a doua lună 3kg și apoi 1 kg pentru că ajungi la un plafon. De aici încolo e nevoie de altă strategie pentru a slăbi: să faci sală, să alergi etc.
E vorba de acele acțiuni pe care le prioritizam și care ne aduc cel mai mare ROI, în detrimentul celor care ne consumă foarte mult timp și energie, dar ne aduc un profit foarte mic sau ajungem pe minus. În final, beneficiile obținute sunt mai mici decât energia sau banii investiți.
De exemplu cand ești obosit si vrei odihnă, te pui să dormi. Dar dacă dormi vreo 2-3 zile continuu și nu mai faci nimic, încep să te doară toate, să fii și mai adormit și confuz, ca după o mahmureală.
Acestea sunt doar o parte din modelele mentale după care funcționează mintea noastră. Nici unul din acestea nu este bun sau rău.
Ceea ce contează, este ca noi să fim conștienți când le folosim și să le utilizăm adecvat în funcție de situație.
Sunt curioasă dacă te-ai regăsit măcar în unul din modelele mentale enumerate mai sus și mai mult de atât, când ai fost conștient ultima dată de el? Sau, poate ai descoperit alte modele mentale ce ți-au fost de folos în această perioadă și vrei să le împărtășești cu noi ?
Pe curând,
Raluca