|

Lecțiile verii și resurse pentru momentele dificile

Cum a fost vara ta? ce lecții valoroase ai învățat?

Pentru mine a fost un sezon plin cu soare și inspirație vie. Ador să cutreier prin natură cu alți oameni pasionați și să observ transformarea ei, înflorirea, puterea și flexibilitatea. Când mă simt blocată sau caut răspuns la o întrebare, mă regăsesc mereu în lumea nevorbitoare a naturii sau în conversații profunde de coaching. Până de curând nu știam ce se întâmplă concret în corpul și mintea mea, atunci când experimentam cele descrise mai sus. Însă acum știu? și se pare că există o explicație științifică pentru asta.

Micro momente de conexiune

Barbara Fredrickson, profesor de psihologie la Universitatea Carolina de Nord, a descoperit în cercetările ei că interacțiunile umane în persoană  sunt mult mai bune pentru activarea nervului vag, ce face conexiunea între minte și corp și interferează cu inima, plămânii și tractul digestiv. De exemplu, când vorbești cu mama ta la telefon e foarte bine, însă, deși ești aproape de ea emoțional, ea va primi un boost de sănătate mai mare atunci când conversează cu poștașul sau când stă la o cafea cu un vecin.

Când o persoană se simte singură sau nu are conexiune socială în majoritatea timpului, nervul vag începe să se întunece, apare inflamația în corp, sistemul imunitar este suprimat iar căile pentru boli încep să se deschidă. 

Conexiunile sociale sunt printre cei mai importanți nutrienți pentru nervul vag. Astfel, ar trebui să fie prescrise rețete pentru acele mici momente de pozitivitate petrecute cu familia, prietenii sau alți oameni din jur, așa cum se prescriu medicamentele. 

De fapt, capacitatea noastră de compasiune este cea care ne-a ajutat să evoluăm ca specie și ar putea fi acea „medicină” de care avem nevoie azi pentru a face un progres în sănătate și vindecare. Actele de bunătate ne îmbunătățesc sănătatea fizică și ne prelungesc viața. Suntem născuți să fim buni unii cu ceilalți.

Și aici îmi vin în minte două experiențe recente de micro conexiune și bunătate ce au venit întâmplător spre mine. Acum câteva zile, într-un supermarket, în timp ce stăteam la coadă să iau un coș, mă trezesc că cineva îmi întinde și mie un coș, așa pur și simplu. Am rămas super uimită, pentru că de obicei fiecare e în treaba lui și nu se uită în jur sau la ceilalți. 5 minute mai târziu, încercând să-mi fac loc printre rafturi, mi se blochează coșul în ceva. La fel, în câteva secunde, altă persoană vine repede să mă ajute, fără să cer asta. Sincer, mi-a crescut inima de bucurie și speranță, încât am și uitat ce trebuie să cumpăr 🙂 

Chiar cred în puterea gesturilor de bunătate făcute la întâmplare, benefice atât pentru noi cât și pentru ceilalți. Iar asta poate fi una din acele resurse care ne sunt mereu la îndemână în momentele grele.

Harta resurselor

Și că tot am ajuns la acest punct, te invit să te gândești și chiar să îți faci o hartă a resurselor interioare și exterioare de care dispui și să le privești atunci când nu mai știi încotro. Eu am desenat-o pe a mea 🙂

Pentru mine, una din resursele interioare la care apelez fără să mă gândesc este aprecierea frumuseții din jur. Fie că este vorba de un nor în formă de inimă, apusul soarelui sau culoarea unor frunze, îmi place să savurez aceste mici clipe de bucurie și încântare. Îmi amintesc că acum vreo 7 ani, fiind pe pilot automat zi de zi, nici nu observam când înfloreau copacii sau când vine toamna. Așa se întâmplă când ești concentrat doar pe muncă: nu mai observi lumea în care trăiești.

A doua resursă ce mă ajută este excelența. Până acum ceva timp, trăiam sub presiunea perfecțiunii: stres, deadline-uri, multe așteptări neîmplinite și critică continuă din partea mea. Însă am aflat un cuvânt nou: excelență. Cuvânt ce este confundat de multă lume. De fapt, excelența se traduce prin a face azi tot ce poți cu tot ce știi, lăsând astfel loc de îmbunătățire. Pe când, atunci când spui despre ceva sau cineva că e perfect, nu mai lași loc de îmbunătățire. 

Una din mantrele după care mă ghidez este că sunt un om aflat într-o continuă creștere și dezvoltare pe toate planurile. Mă străduiesc să fiu cea mai bună variantă a mea, zi de zi! Mă simt muuuuult mai bine de când am înlocuit cuvântul perfect cu excelent? 

Cam așa a fost vara aceasta pentru mine, cu multe conștientizări, introspecție, bucurie, actualizare și planuri pentru viitor. Mi-am îngăduit să îmi iau o pauză după multitudinea de examene din acest an. Așadar am terminat cu brio și facultatea de psihologie?, am început și masterul de psihologie clinică, în timp ce continuă dezvoltarea, munca și studiul pe partea de coaching profesionist.

Rămâi aproape, pregătesc ceva fain în toamna aceasta? 

Până atunci, îți las un instrument fain ce te ajută să-ți descoperi punctele forte de caracter: 

https://www.viacharacter.org/survey/account/register

Un studiu realizat în Nouă Zeelandă (Niemiec, 2017) spune că atunci când oamenii sunt conștienți de punctele lor forte, au de 9 ori  mai multe șanse să prospere, în timp ce alt studiu a arătat că oamenii care își folosesc punctele forte, sunt de 18 ori mai predispuși să prospere, decât cei care nu le folosesc.

Te îmbrățișez,

Raluca

Folosesc informațiile de mai sus cu unicul scop de a vă trimite acest newsletter. Din motive legale, consimțământul explicit este necesar. Vă rog bifați căsuța de mai jos:

Vă puteți răzgândi în orice moment și bifa link-ul de dezabonare prezent în fiecare newsletter. Sau îmi puteți scrie pentru dezabonare oricând.

Similar Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.