De ce luăm decizii pe care apoi le regretăm?

“It’s not about making the right choice.
It’s about making a choice and making it right.”
― J.R. Rim
Viața noastră e o sumă de decizii.
Tot ce sunt astăzi am ales la un moment dat, însă nu aș putea spune că am luat de fiecare dată cele mai bune decizii. Cu siguranță aș salva mult timp și energie dacă acum 3 ani aș fi ales diferit, iar astăzi aș fi fost mai departe decât sunt.
Mi se întâmplă des să îmi fac procese de conștiință pentru anumite lucruri pe care le-am făcut sau nu le-am făcut.
După ce îmi fac procesul, mă întreb ce a stat la baza deciziei mele și de ce am ținut cont atunci.
Ce m-a inhibat și ce m-a ajutat?
Făcând acest lucru începe să se facă lumină și să înțeleg cum anume funcționez.
De exemplu, acum 2 ani și ceva voiam să îmi fac un blog, însă mi-a fost teamă de expunere, încât primul meu articol l-am scris în engleză și l-am publicat pe altă platformă. Poți citi articolul aici.
Noroc de Răzvan, iubitul meu, că a stat lângă mine până l-am publicat, ba chiar a apăsat el “Post” pe Facebook. După ce am făcut asta, am închis laptopul și m-am dus să dorm, oarecum paralizată de frică și de reacțiile celor ce vor citi.
A doua zi la fel, am sperat că a fost doar un vis și nu am făcut asta, dar suprizăăă: nu mai era cale de întoarcere. Răzvan m-a întâmpinat cu zâmbetul pe buze, mi-a spus să deschid laptopul și să intru pe Facebook. Am văzut că erau multe reacții și toate pozitive. Am plâns de bucurie, de nebunie și nu îmi venea să cred ce se întâmplase.
Pentru mine a fost un moment cheie ce a dat o cu totul altă direcție vieții mele. O serie de evenimente au urmat deciziei de a publica acel articol: m-am format ca și coach, apoi master coach, am mers la diverse tabere, cursuri, am început facultatea de psihologie și schimbările continuă în aceeași direcție.
Totul a început cu un articol, pe care puteam foarte bine să îl las sub forma unei notițe, într-un document de care să uit. Decizia luată în acea seară s-a dovedit una corectă: să acționez, să fac un prim pas către ceea ce am realizat mai târziu că era visul meu. Dar atunci, la momentul acela, am fost tentată să rămân în zona de confort și să las lucrurile așa cum erau.
O altă decizie, de data asta neinspirată aș spune eu, a fost atunci când am ales să cred mai mult în alții decât în mine. Iar aici am foarte multe exemple de relații în care am intrat, atât personale, cât și profesionale unde am ales de multe ori să rămân, chiar și atunci când nu mai era cazul, doar din comoditate sau din teamă că viața mea ”nu ar mai continua” fără acei oameni.
Cu alte cuvinte, ani la rândul am ales să stau în banca mea și să nu îmi asum riscul de a acționa. Iar asta a dus la pierderi pe termen lung. Aș putea spune că am pierdut oportunități, timp, energie, bani și oameni, în urma deciziei de a nu crede în mine.
Acum, uitându-mă în urmă, constat că toți acei ani au făcut parte din pregătirea mea, mai exact din pregătirea și creșterea interioară ce mă ajută astăzi să iau deciziile bune pentru mine. Glumind aș putea spune că am învățat ”așa nu” în urma deciziilor proaste ce le-am făcut 🙂
În continuare vreau să vorbim despre cum luăm deciziile, cum se schimbă viața noastră cu fiecare decizie luată și mai ales cât de siguri putem fi de judecata și de raționamentul nostru.
Iar acum te invit să te gândești la ultima decizie proastă pe care ai luat-o, însă să fie una majoră, nu că ai mâncat o ciocolată după 8 seara. Eventual ia o foaie de hârtie și un pix pentru a răspunde la următoarele întrebări:
Gândește-te cum ai luat acea decizie? De ce ai ținut cont?
În ce context al vieții te aflai?
Cum s-a schimbat viața ta de atunci? Și ce ai pierdut din acel moment și până acum? Ce ai câștigat?
Poate descoperi că ai ales o plăcere și un confort de moment, însă cu pierderi mari pe termen lung.
Sau poate ți-ai dorit atât de mult un lucru încât nu ți-a mai păsat de consecințe. Ai zis că îți asumi orice ar fi, fără să știi ce înseamnă asta în realitate. Poate că și astăzi mai plătești pentru deciziile neinspirate din trecut sau poate vrei să recuperezi 10 ani într-unul pentru lucrurile ce nu le-ai făcut.
Acum că am punctat ce se poate întâmpla atunci când ezităm sau când luăm decizii neinspirate, poate te întrebi ce e de făcut și cum poți preveni anumite decizii proaste sau cum te poți asigura că decizia ce o ai în minte este cea mai bună pentru tine.
O primă soluție poate fi și să faci un pas, pur și simplu, să vezi ce se întâmplă, și să începi să construiești din punctul acela. Să prinzi curaj și să mergi mai departe. Să capeți încredere, să mergi pe drumul tău, să înveți, să înțelegi că vei avea mai multe micro-decizii de luat și că nu toate se vor dovedi corecte, dar vei învăța pe drum și din ce ai făcut bine, și din greșeli.
Un alt lucru ce mă ajută pe mine este gândul că așa cum am luat o decizie, am dreptul să mă și răzgândesc. Practic, poți alege să te redresezi și să îți schimbi direcția chiar atunci când conștientizezi că nu ai ales bine.
Mergând mai departe, posibil să simți nevoia să discuți cu cineva care să te ajute să îți clarifici ideile și să le privești detașat, obiectiv – acest cineva poate fi un coach.
Practic, un proces de coaching te ajută să evaluezi obiectiv toate opțiunile pe care le ai, afli ce îți dorești de fapt, tiparele și schemele cognitive ce le foloseșți în fiecare decizie pe care o iei, iar în cele din urmă să iei decizia optimă în acord cu cine ești tu.
Ce se întâmplă într-un proces de coaching, mai exact?
Ca să îți dau câteva exemple, poate ai un obiectiv pe care vrei să lucrezi, poate vrei să afli ce îți dorești de la viață sau poate știi unde vrei să ajungi, dar nu știi cum.
Apoi, stabilim împreună un număr de ședințe pentru acel obiectiv/dorință, iar pe parcursul procesului eu te voi însoți în calitate de partener de drum, ajutându-te să îți descoperi și valorifici potențialul, abilitățile și bineînțeles să ajungi acolo unde ți-ai propus.
Frumusețea procesului de coaching constă în faptul că este un proces orientat pe soluții, este condus de client, astfel că tu vei decide ce să faci și cum să acționezi pe măsură ce obții claritate și descoperi cum funcționezi tu.
Mai multe detalii despre procesul de coaching și despre cum putem lucra împreună găsești aici: https://ralucanedelcu.com/coaching/
În încheiere, te las cu o întrebare pe care să o iei cu tine:
Ce decizie ai de luat în prezent și îți poate schimba total viitorul în următorii 3 ani?
Pe curând,
Raluca
