Cum te afectează lipsa de încredere în sine

Te-ai întrebat vreodată de ce ai nevoie de aprobarea cuiva pentru a lua o decizie sau pentru a te comporta într-un anume fel?

Da, toți avem momente în care simțim nevoia de a fi susținuți de cineva sau avem nevoie de o părere în plus atunci când luăm o decizie importantă.

Dar de unde știi când e prea mult? Cum îți dai seama dacă viața ta este despre deciziile tale, independent de influențele celor din jur?

Ei bine, știi că nu poți lua decizii fără a avea validarea celorlalți atunci când…

Ți-e teamă să spui NU

Zilele trecute vorbeam cu un client despre cât de mare a fost schimbarea în momentul în care a învățat să spună nu. Are în primul rând mai mult timp pentru activitățile care îi plac.

Știu cum e când vrei cumva să mulțumești pe toată lumea. Singura problemă e că atunci când îi spui celuilalt da, îți spui ție nu.

Dai de înțeles că ești de acord cu cineva când de fapt nu ești

Am căzut și eu de multe ori în capcana aceasta, pentru că mi-am dorit să îi ajut pe interlocutorii mei să se simtă bine. Dădeam din cap la afirmațiile lor, dar nu eram de acord cu ce spuneau.

Din nou, dorința de a te face plăcut de ceilalți cu prețul renunțării la principiile și valorile personale nu e o variantă câștigătoare pe termen lung.

Nu protestezi atunci când cumperi bunuri sau servicii de o calitate proastă

De câte ori ai fost nemulțumit de mâncarea de la restaurant sau de serviciile vreunui hotel, însă când ai fost întrebat de chelner sau de angajați cum e, ai dat din cap că totul e în regulă?

Atunci când nu iei atitudine îți întărești propria lipsă de valoare, îți refuzi dreptul la bunuri și servicii de calitate.

Îți modifici ușor părerile atunci când cineva te dezaprobă

Treci ușor dintr-o tabăra în alta? Înseamnă că nu ai încredere în propriile tale convingeri și nu vrei să îi deranjezi pe ceilalți adoptând o poziție diferită față de ei. Pe termen lung ajungi să fii anxios, confuz sau frustrat pentru că nu îți este clar cine ești tu de fapt.

Când cineva nu e de acord cu ce spui sau faci, iei lucrurile personal

Te simți chiar rănit și insultat.

De foarte puține ori însă, persoanele care fac acest lucru au ca intenție să îți facă ție rău. Sunt oameni obișnuiți să își spună pur și simplu părerea sau văd acest lucru ca pe un ajutor ce ți-l acordă pentru că îți arată unde poți greși și ce poți face altfel.

Te surprinzi încercând să atragi atenția prin bârfă

Da, mica bârfă nevinovată ai spune, care te va face, poate, să pari mai inteligent și să socializezi mai ușor cu cei din jur. În timp însă, vei constata că acest obicei aparent nevinovat va contribui la scăderea propriei stime de sine.

Aștepți complimente și te superi când nu le primești

Puține lucruri oferă validarea pe care o dorești mai bine decât un compliment. Însă ce te faci când nu le primești? Din nou sentimentul de eșec îți dă târcoale.

Aderi la grupuri și concepte cu care nu ești de acord doar pentru a face parte din ceva

Atunci când ești într-o continuă căutare de validare și aprobare renunți ușor la cine ești.  La un moment dat însă acest lucru va da naștere la un conflict interior între principiile tale fundamentale și oamenii cărora vrei să le faci pe plac.

La o privire mai atentă observi că de fapt tot ceea ce faci este despre dorința ta de a fi aprobat și acceptat.

E despre respectul de sine și despre a fi confortabil cu ce ești.

Dacă te gândești mai bine, e vorba despre acele momente în care nu ești sigur pe tine, nu-i așa?

Ce înseamnă asta?

Ei bine, este vorba de sfânta stimă de sine sau mai bine zis lipsa ei. Căutarea aprobării își are rădăcinile adânc înfipte în stima de sine scăzută.

Ce poți face pentru a-ți crește stima de sine?

Eu îți propun o pauză în primul rând. Oprește-te din vâltoarea validărilor și începe să cauți propriile răspunsuri.

Un alt lucru pe care îl poți face pentru a nu mai fi într-o continuă căutare de validare este să accepți criticile ca pe ceva normal. Oamenii te vor critica în continuare, important este cum primești tu criticile lor. De exemplu, pe mine mă ajută când le primesc sub formă de feedback și le iau ca pe o oportunitate de a mă îmbunătăți, de a învăța.

Iar în ceea ce privește complimentele… ne bucurăm cu toții când le primim, nu-i așa? Încearcă să le privești ca pe un bonus, nu ca pe ceva esențial, fără de care tu nu ai valoare.

Cel mai important este ceea ce îți dorești tu sau cine îți dorești să fii. Tot important este ca tu să fii confortabil cu asta. Atunci când ai un răspuns clar la această întrebare, vei ști ce ai de făcut, pentru a fi în concordanță cu adevăratele tale valori.

Iar dacă simți că ai nevoie de un partener de drum pentru a identifica aceste valori, pentru a avea mai multă încredere în puterea ta de a decide independent, cât mai puțin influențat de părerile celor din jur, sau dacă îți dorești, pur și simplu, un partener de drum pentru a înțelege cu mai mare claritate ceea ce îți dorești, dă-mi un semn.

Poți vedea mai multe detalii despre ceea ce presupune un proces de coaching aici.

În încheiere, îți las un mesaj transmis de un client astăzi, ce mi-a înseninat ziua. Suna cam așa:

Vreau ca de astăzi să trăiesc pentru mine!”

Tu ce vrei?

 

Pe curând,

Raluca

Folosesc informațiile de mai sus cu unicul scop de a vă trimite acest newsletter. Din motive legale, consimțământul explicit este necesar. Vă rog bifați căsuța de mai jos:

Vă puteți răzgândi în orice moment și bifa link-ul de dezabonare prezent în fiecare newsletter. Sau îmi puteți scrie pentru dezabonare oricând.

Similar Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.