Cum să creezi relații pozitive în viața ta
Te-ai întrebat vreodată de ce cu unele persoane ai o relație pozitivă iar cu altele ești mereu în conflict?
Probabil, în majoritatea cazurilor ai pus-o pe seama incompatibilității sau a faptului că cealaltă persoană sigur greșește pe undeva. Nimic rău în asta. Posibil să ai dreptate, posibil să nu, însă când a fost ultima dată când ți-ai pus întrebarea:
“cum am contribuit eu la conflictul din această relație?”
Înainte să continuăm, vreau să te asigur că scopul acestui articol nu e despre a arăta cu degetul spre vinovați, ci mai degrabă de a ne uita la toate aspectele și unghiurile atunci când vine vorba de relațiile cu oamenii din jurul nostru.
Eu personal consider relațiile și rețeaua de oameni din jurul meu una din cele mai prețioase resurse din viața mea și spun asta pentru că avem nevoie unii de alții pentru a ne dezvolta și pentru a avea o viață echilibrată. De fapt noi suntem construiți ca ființe sociale.
Îmi place să privesc lucrurile puțin sistemic și așa cum neuronii din creierul nostru nu pot funcționa de sine stătător și devin un sistem funcțional doar atunci când formează legături (sinapse) cu alți neuroni și lucrează în rețea, așa și noi oamenii nu putem funcționa fără alți oameni cu care să creem legături, conexiuni, relații.
Ca să te convingi, uită-te puțin în jurul tău: fie că mergi la job, la școală, la piață sau orice activitate desfășori, întâlnești oameni la tot pasul, cu care creezi o relație pentru un moment sau mai multe.
Vezi aici De ce e important să ai relații pozitive.
Văd adesea oameni ce sunt frustrați de acasă sau de la job și își revarsă furia pe casiera de la supermarket sau pe doamna de la vitrina cu produse proaspete. Parcă abia așteaptă să găsească pe cineva, eventual undeva unde este client, pentru a-și revărsa toate of-urile.
Uită că de fapt prin asta creează un precedent și mai departe se va comporta la fel și cu alții. De cele mai multe ori tot acei oameni se plâng de șefii lor autoritari, însă ei cu ce sunt diferiți dacă îi tratează pe alții cu lipsă de respect?
Chiar e adevărată zicala “tratează-i pe ceilalți așa cum vrei să fii tratat”. Nu poți cere de la ceilalți să te trateze cu compasiune și respect dacă tu nu îi privești de pe o poziție de egalitate.
Nici invers nu funcționează: dacă tu te crezi inferior celorlalți, nu faci decât să atragi oameni care îți vor confirma asta și vor profita și mai mult de tine.
Am fost în ambele situații și sunt mai încă unele momente când nu pun semnul de egalitate între mine și ceilalți, dar lucrez la asta constant. Nu e de ajuns o conștientizare pentru a schimba un comportament învățat în ani de zile, ci e nevoie de lucru și răbdare.
Dacă vrei să lucrezi activ la relațiile cu cei din jurul tău, am pentru tine un material cu un exercițiu de aproximativ jumătate de oră: “Cercul relațiilor” unde ai ocazia să afli cum influențezi tu relațiile cu ceilalți și cum ești tu afectat de relațiile din viața ta. Practic, vezi ce rol și poziție ai cu oamenii apropiați.
Pentru mine a fost unul din cele mai revelatoare exerciții atunci când l-am făcut. De asemenea, e unul dintre cele mai apreciate instrumente ce îl folosesc în ședințele de coaching.
Pregătește-te de multe conștientizări. Vei putea vedea negru pe alb ce se întâmplă în relațiile din viața ta.
Îți sugerez să respecți fiecare pas din exercițiu pentru a beneficia de adevărata valoare a acestuia.
Tot ce trebuie să faci este să îți introduci e-mailul în căsuța de mai jos și să descarci materialul pdf.
Pentru orice nelămuriri, întrebări, sau dacă vrei să lucrăm împreună, îți stau la dispoziție.
Spor,
Raluca