Cum să eșuezi în drumul spre succes
Frica de eșec este unul din cele mai mare obstacole în drumul nostru către succes. După cum poate știi, orice realizare majoră este precedată de mai multe eșecuri.
Când încerci și nu-ți iese, eșuezi pentru că nu știi cum se face. Dar acest lucru poate fi schimbat.
Începe prin a conștientiza și accepta cât de multe lucruri nu știi încă, pentru a face loc învățării. Până la urmă nu putem ști totul despre orice ? .
Poți învăța zilnic lucruri noi și poți să muncești din greu pentru a deveni profesionist în domeniul tău. Abia atunci vei ști exact ce ai de făcut și cum să faci astfel încât eșecul să nu mai fie o opțiune.
Thomas Edison ne-a lăsat drept moștenire câteva învățături prețioase despre succes și eșec:
- Acceptă eșecul;
- Nu renunța niciodată;
- Muncește din greu;
- Găsește un mod mai bun de a face un lucru;
- Încearcă până reușești;
- Învață și îmbunătățește acolo unde este nevoie pentru a nu mai eșua data viitoare;
- Rămâi concentrat pe un lucru până îl duci la bun sfârșit. (preferata mea)
Când vorbim despre eșecuri, vorbim de fapt despre lecțiile pe care le învățăm din greșeli, cât de bine aplicăm acele lecții în încercările viitoare și cât de repede ne ridicăm după un eșec.
Fondatorul IBM, Thomas Watson spune că modul în care îți poți crește rata de succes este prin a-ți dubla rata de eșec. Poate părea ciudat, însă atunci când greșești înseamnă că ai încercat, că ai muncit și că te-ai străduit pe bune.
Atunci când ți-e teamă de eșec nu îți mai asumi riscuri, nu mai ai inițiativă și astfel te îndrepți de fapt către eșec.
Nu ai cum să îți dezvolți creativitatea decât prin try and error. Când vezi și accepți că greșești, îți creezi oportunitatea de a învăța și a te perfecționa.
Știu că de multe ori e greu să recunoști și să îți asumi că ai eșuat, că nu ai știut și că puteai face mai bine și nu ai făcut-o. E o caracteristică a oamenilor perfecționiști în general 🙂
Îmi amintesc și acum zâmbind, cum la școală mă treceau toate emoțiile atunci când profesorii îmi atrăgeau atenția când greșeam. Ba chiar de multe ori alegeam să nu răspund la întrebări deși știam răspunsul, de teamă să nu spun ceva greșit.
Eu nu sunt un exemplu tocmai de urmat atunci când vine vorba de eșecuri. Aș putea spune că majoritatea proiectelor mele personale, profesionale, relaționale sau sociale au început prin eșec. La unele chiar am insistat până mi-am dat seama că ceva nu am învățat de repet aceeași greșeală.
Dar știi ce?
Asta m-a temperat și m-a învățat răbdarea, am învățat că lucrurile bune vin prin multă muncă și dedicare și că de fapt prin educație poți realiza orice.
Marile lecții le-am învățat în urma celor mai mari greșeli.
Așa am funcționat până acum se pare. Sunt convinsă că mai există și altă cale și lucrez la asta. Când o găsesc o să scriu despre asta ?
Uitându-mă în urmă, nu pot să spun decât că am avut nevoie de acele experiențe pentru a mă descoperi pe mine în primul rând, pentru a-mi satisface curiozitatea (sunt mai curioasă din fire :)), pentru a învăța cum funcționăm noi ca oameni și pentru a mă maturiza.
Însă una din cele mai interesante lecții a fost:
Atunci când nu ai de ales, trebuie să faci lucrurile să meargă! ?
Ca și cum, nu ai decât o singură viață de care ești sigur că există. Așa că va trebui să o trăiești și va trebui să îți mai și placă pentru că nu știi cât va dura. Deci fă ceva! ?
Așa că dacă te surprinzi spunând: „gata nu mai pot„, “renunț”, “nu are rost să mai încerc, oricum nu o să-mi iasă” ia o pauză ? .
După ce te descarci și te relaxezi vei vedea lucrurile cu alți ochi. Vei ști în primul rând ce este cel mai important pentru tine acum, care sunt valorile și principiile tale și dacă ceea ce faci e în concordanță cu ele.
În cele din urmă depinde cât de mult te uiți la eșec, cât alegi să stai acolo jos plângându-ți de milă și când alegi să mergi mai departe cu lecția învățată.
Sunt curioasă, tu ce ai învățat din greșelile tale și cum ai trecut peste ele?
Poate învățăm noi strategii împreună ?
Cu drag,
Raluca
photo credit: ra2 studio – Fotolia
Exista si o alta cale Raluca. Si EU am invatat multe din greseli si suferinte dar am mai gasit o cale si daca vrei sa vorbim cu drag. Se numeste calea fluturelui care sta in cocon un timp descope ce ii place si apoi isi coloreaza viata. Se poate invata din placere si argumentare perseverenta si recunostinta. Multumesc ca te gandesti sa impartasesti cu ceilalti. Te imbratisez. Sa AI zile frumoase in continuare.