Ce înseamnă siguranța într-o relație?

De câte ori te-ai gândit că relația s-ar putea termina?

Siguranța în relație este despre cât de sigur te simți în relația ta. Aceasta poate lua mai multe forme: pentru unii înseamnă fidelitate, pentru alții e vorba de siguranță financiară, siguranța că tot ce spui nu va fi folosit împotriva ta, siguranța că relația nu se va sfârși, etc.
Am învățat că de fapt siguranța, sub toate formele ei înseamnă de fapt, încrederea în capacitatea ta că te vei descurca în orice împrejurări și în fața oricăror provocări.

Cum se aplică asta în relație?

Ei bine, se păstrează în continuare formula. Dacă afirmi că sunteți împreună la bine și la greu, nu poți să îi spui partenerului tău într-un moment dificil, vulnerabil și nesigur, că e responsabilitatea lui, că el are o problemă și că trebuie să se descurce singur. Din contră, atunci e momentul să îi arăți că ești un partener de nădejde. Poți începe prin a-l întreba cu ce îi poți fi de folos. Apoi așteaptă, o să îți ceară ce are nevoie dacă simte că se poate baza pe tine.

Cum ne simțim în ceea privește siguranța în relație, poate avea multe cauze: modelul preluat de la părinți, copilărie, prieteni, genetică, stilul de atașament, despărțiri, influența filmelor, a cărților și a credințelor pe care le avem despre relație. Însă mai mult decât cauza, contează că manifestările lor apar în acțiunile și interacțiunile noastre de zi cu zi. Mai mult de atât, contează ce facem cu tot ce vedem sau știm.

Sunt doi factori majori ce influențează siguranța în relație: frica de a fi singuri și criticile din partea partenerului de cuplu.

Un bărbat care are încredere în el, conferă sentimentul de încredere unei femei

O femeie se va simți în siguranță cu un bărbat care este disponibil emoțional, sincer, de încredere și autentic.
Acestea sunt punctele forte ale unui caracter puternic pe care ea le respectă și admiră la un bărbat.

Un om cu caracter și profunzime emoțională este un om care știe cine este. Pentru că este confortabil cu cine este, nu are nevoie să obțină acceptarea celorlalți încercând să fie pe placul tuturor. Forța lui nu este despre puterea fizică, ci despre claritatea minții, a emoțiilor și a direcției sale, aspect care face o femeie să se simtă în siguranță cu el.

El nu este un om slab care să satisfacă capriciile altor oameni. Nu a îngropat răni emoționale și nu evită emoțiile reprimate sau are un ego fragil care se simte atacat atunci când i se pun întrebări.  

O femeie se simte în siguranță dacă vede că relația se îndreaptă undeva

Un factor important ce creează siguranță pentru femei, este încrederea că relația este solidă și că va funcționa pe termen lung. Când un bărbat își petrece timp de calitate cu partenera sa, o ajută la treburile casei, sau fac lucruri împreună, îi transmite mesajul că este angajat în relație și contribuie la creearea armoniei.

Cu alte cuvinte, femeile au nevoie de siguranță emoțională, pentru a se relaxa și implica la rândul lor la un nivel profund în relație. Altfel, trăiesc mereu cu teama că e posibil să apară o ruptură în relație sau chiar despărțirea, nu o să se implice prea mult și nici nu o să-și dezvăluie iubirea și sentimentele față de partener.

Dezavantaje ce pot apărea când o femeie primește ceea ce își dorește

Dacă o femeie obține control asupra partenerului ei prin accese de furie, gelozie și tristețe, asta înseamnă că influențează comportamentul bărbatului prin reacțiile sale emoționale.

Astfel, el va învăța să evite activitățile care produc iubitei reacții emoționale negative și critici și va face doar lucrurile pe care ea le aprobă. În acel moment, o femeie va crede că poate să controleze comportamentul lui și undeva în subconștient nu-l va percepe ca fiind un bărbat puternic. Din contră, cu timpul, îl va vedea ca un bărbat slab ce a renunțat la valorile și principiile lui, la cine este el cu adevărat, pentru a-i face ei pe plac. În consecință, nu se va mai simți atrasă de el și nu se va mai simți în siguranță alături de un bărbat pe care îl percepe slab.

Teama bărbaților de critică și judecată

Sentimentul de siguranță al bărbaților depinde foarte mult de acceptarea sau de criticile din partea iubitei sale. Bărbații sunt foarte conștienți și sensibili la modul în care partenera lor vorbește despre ei.
Un cuvânt acid sau o critică aspră îi poate destabiliza. În schimb, un simplu zâmbet îl poate face să simtă că este acceptat, iubit și susținut.

Când un bărbat simte că va fi criticat, indiferent ce va spune, se va închide și nu va mai împărtăși nimic despre el și despre lucrurile pe care le face. În acest caz, femeia va începe să-și facă diverse scenarii despre ce face el.
Soluția nu este să împărtășești mai puțin, ci mai mult, însă într-un mod sănătos pentru amândoi.

Crearea sau găsirea siguranței într-o relație este o călătorie. Nu e ceva ce obții instant aplicând o serie de pași, ci un proiect în care amândoi sunt parteneri și pun umărul la treabă.

Din experiență vă spun că exprimarea sinceră a gândurilor și emoțiilor, cu un partener ce nu critică și nu judecă, care acceptă că ești diferit de el și ai o altă experiență de viață, poate fi o cale pentru a crea sentimentul de siguranță în relație.
Veți fi mult mai conștienți unul de celălalt, îndată ce veți deveni conștienți de propriile emoții, motivații și credințe. 

Nesiguranța în relație consumă energie, nervi și resurse, ba chiar de multe ori poți aluneca cu ușurință către diverse refugii, dependențe sau relații paralele. În schimb, când există acea bază de siguranță, știi că împreună vă veți descurca în fața oricărei provocări și aveți o direcție comună, toate energiile se amplifică. Astfel, vă puteți folosi de ele pentru a crea tot ce vă doriți și pentru a crește.

Pentru tine cât de importantă este siguranța în relație și ce faci pentru a o crea?

Cu drag,

Raluca

P.S: știu că poate este un subiect mai sensibil, așa că îmi poți scrie în privat orice gânduri sau provocări ai pe acest subiect.

De asemenea, dacă vrei să lucrăm împreună la acest aspect din viața ta, scrie-mi pe contact@ralucanedelcu.com.

Folosesc informațiile de mai sus cu unicul scop de a vă trimite acest newsletter. Din motive legale, consimțământul explicit este necesar. Vă rog bifați căsuța de mai jos:

Vă puteți răzgândi în orice moment și bifa link-ul de dezabonare prezent în fiecare newsletter. Sau îmi puteți scrie pentru dezabonare oricând.

Similar Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.