Momentul adevărului : cine ești Tu în viața ta?

Îmi vine în minte o vorbă care suna cam așa:
Tu ești cel care trăiește viața aceasta sau te trăiește ea pe tine?
De multe ori, mergem pe același drum bătătorit, trasat de alții, pentru a ne simți în rând cu lumea, pentru a nu face notă discordantă. De fapt de ce o facem?
Pentru a face parte din ceva? pentru a nu fi singuri?
Pentru a nu auzi ce ne spune sufletul?
Pentru că ne-ar fi teamă de ce ne-ar cere? de ce am descoperi despre noi?
Poate am descoperi că până acum nu am trăit cum am vrut cu adevărat?
Deși pare greu de crezut, de multe ori ne e teamă să ne uităm la realitatea din sufletul nostru, pentru că ar fi prea dureroasă. Așa că mai bine ne mințim, ne punem masca socială și zâmbitoare și dăm cu înjurături și răutăți, critici în stânga și în dreapta și îi taxăm pe cei din jur.
De ce?
Pentru că e multă furie în noi. Furie pe noi înșine pentru că nu trăim în acord cu sufletul nostru. Ne e teamă să acceptăm că până acum am făcut tot ce am făcut pentru mama, pentru tata sau pentru a demonstra celorlalți ceva și ne-am lăsat pe ultimul loc sau nici măcar nu ne-am gândit la cine suntem noi de fapt și care sunt dorințele noastre reale.
Chiar așa, ce înseamnă cu adevărat viața ta pentru tine?
Și nu răspunde din cărți, doar uită-te la cum a fost până acum și cum este astăzi. Despre ce a fost până acum? Și despre ce ai fi vrut să fie?
Oare dacă ar fi să scrii o carte despre viața ta, care să rămână după ce tu nu o să mai fii, ce ai vrea să își amintească ceilalți despre tine?
Mi-am pus și eu întrebarea și am descoperit că am trăit mult timp într-o agitație continuă, într-o luptă aș putea spune, aparent între mine și ceilalți.
Am descoperit în final că de fapt era între mine cea care am încercat să mă încadrez în standardele impuse de ceilalți și între mine cea care vrea să trăiască în acord cu sufletul ei.
Acest lucru a fost valabil atât în viața relațională cât și cea profesională. Nu e de mirare că niciodată nu eram mulțumită.
Pentru că nu era ceea ce îmi doream eu cu adevărat. Mi-a fost teamă să dau drumul acelor lucruri pe care le știam ca să fac loc necunoscutului, nu aveam nici un reper despre ce va urma.
Noi oamenii, avem nevoie de repere pentru a ne simți în siguranță, pentru a avea senzația de control iar când acele repere dispar, suntem total dezorientați.
Astfel de repere ar putea fi: o relație, o persoană, un job sau o activitate pe care o faci.
Până când nu vei avea curajul să te uiți cu adevărat la tine, nu vei putea fi prezent 100% nicăieri.
Iar relațiile sunt cea mai mare oglindă în care ne putem vedea. Și aici mă refer la orice persoană sau lucru cu care relaționezi, inclusiv bani, profesie etc.
Pentru că felul în care relaționezi pe plan profesional se reflectă în cel personal și invers. Nu există că la job am relații minunate iar acasă în cuplu nu mă înțeleg cu partenerul. La o privire mai atentă și sinceră vei descoperi că felul în care tu relaționezi și te raportezi la ceilalți este același.
Iar dacă ceva nu merge cum trebuie, întreabă-te ce anume te deranjează când privești în jur. Apoi uită-te din nou la tine și adresează-ți întrebarea:
Ce mă deranjează la mine de fapt?
Un alt lucru la care îmi place să mă uit este părerea noastră despre oameni și relații.
De exemplu dacă tu crezi că nu poți avea încredere în oameni și relații pentru că te vor trăda, ghici ce? Te vei comporta cu ei ca și cum deja au făcut asta și închizi orice cale prin care te poți apropia cu adevărat de cineva. Iar la rândul tău ajungi să te închizi în tine, să te izolezi emoțional și nu vei permite celorlalți să te vadă așa cum ești, inclusiv să vină spre tine.
Iar astăzi, mai mult ca oricând, avem nevoie să fim împreună unii cu ceilalți, să fim autentici și să ne acordăm nouă și oamenilor din jurul nostru, o șansă. O șansă în a construi relații autentice.
Dacă vrei să vezi cum stai cu izolarea socială îți las câteva afirmații la care trebuie să le atribui pe o scară de la 1 la 6 scoruri, unde:
1- înseamnă total neadevărat
2 – de cele mai multe ori neadevărat
3 – mai degrabă fals decât adevărat
4 – mai degrabă adevărat decât fals
5- de cele mai multe ori adevărat
6- mă descrie perfect
Recomandare: gândește-te când răspunzi la situații reale, nu la cum ți-ar plăcea să fii.
- Simt că oamenii vor profita de mine
- Simt că nu trebuie să las garda jos în prezența altor oameni pentru că altfel mă vor răni intenționat
- Este doar o problemă de timp până când cineva mă va trăda/înșela
- Sunt destul de suspicios (suspicioasă) în privința motivelor altora
- De obicei sunt vigilent (ă) față de motivele pe care oamenii le au
Dacă ai un scor mai mare de 15 înseamnă că ai un scor foarte ridicat în ceea ce privește izolarea socială. Dacă e între 9 și 12 înseamnă ridicat iar dacă este sub 9 înseamnă că este scăzut.
După ce vezi rezultatele ia fiecare afirmație în parte și întreabă-te: Cum îmi influențează această credință relațiile pe care le am cu cei din jur și felul în care eu relaționez?
Primul pas către schimbare este să vedem realitatea, să o acceptăm și apoi să ne decidem ce vrem să schimbăm și cum.
Drumul către relații autentice și către sinele tău real poate fi de multe ori anevoios, cu suișuri și coborâșuri. De multe ori te poți simți pierdut și dezorientat și să ai nevoie de un partener de drum alături, de un camarad care să îți fie ghid.
Pentru asta sunt aici, la un mesaj sau telefon distanță 🙂
Te îmbrățișez,
Raluca
