Când îți vine să renunți
Ai momente în care îți pierzi direcția, motivația și sensul?
Simți că nu ești îndeajuns de bun? că nu îți găsești locul?
Ei bine, află că nu ești singur.
Cu toții avem astfel de gânduri și stări în anumite momente din viața noastră, momente în care ne simțim inadecvați și fără speranță.
Tot în această perioadă, ca să fie lucrurile și mai interesante apare comparația cu ceilalți. Toți par să fie așezați, fericiți și împliniți în comparație cu tine.
Dar nu e despre asta, ci e despre ce faci TU în acest moment.
În cazul meu, dacă ar fi să mă uit în urmă la acele provocări, constat că durerea și suferința de atunci m-a împins să cresc, să evoluez, să fac ceva. Și nu mică mi-a fost mirarea când în procesul de lucru cu mine, am descoperit oameni, resurse interioare de care nu eram conștientă, pasiuni și abilități.
Fiecare experiență m-a dus mai departe către nivelul următor.
Dacă ar fi să menționez lucrurile ce m-au ajutat să trec peste momentele în care îmi venea pur și simplu să renunț acestea ar fi:
Acțiunea
În asemenea situații de obicei nu mai ai motivație sa faci absolut nimic. Însă e foarte important să faci pași mici: fie că e vorba de un task, de o ieșire cu prietenii, de mers la job sau de dus gunoiul, pune-te într-o stare de acțiune. Schimbându-ți comportamentul, îți schimbi starea.
Până la urmă ai 2 alegeri: ori rămâi acolo pentru multă vreme, ori accepți ce ți se întâmplă și mergi mai departe cu lecția învățată.
Vrei să ai pe cine sau pe ce da vina sau vrei să fii un învingător?
Curajul
Ai încredere în potențialul tău nelimitat. Fă-ți un plan pe care să-l urmezi și ai încredere în proces și în tine. Eventual apelează la un ghid, coach sau mentor care să-ți fie alături și cu care să parcurgi această etapă.
E ok să ceri ajutorul celorlalți. Da știu, e greu să recunoaștem uneori față de noi că ne simțim blocați, neputincioși și că avem nevoie de ajutor. Uităm că trebuie să existe un echilibru între a da și a primi.
Disciplina
Să urmezi planul ce ți l-ai propus chiar și atunci când nu ai chef pentru că schimbarea vine din acțiunile zilnice și repetate.
Este vorba de progresul zilnic, nu de perfecțiune. Nici eu nu am fost un fan al disciplinei, însă am realizat că am nevoie de ea pentru a duce lucrurile și proiectele la bun sfârșit.
Dă-ți voie să greșești
Învață din eșecuri și nu renunța. Dacă îți vine să plângi sau să țipi fă-o! Găsește un mod prin care să îți exprimi emoțiile și apoi întoarce-te la treabă.
Poate nu ești acolo unde ți-ai fi dorit, ÎNCĂ. Peste ceva timp, când te vei uita în urmă la acest moment, vei fi uimit de curajul și puterea de care ai dat dovadă.
Dacă ai încredere că vei reuși, nu înseamnă că drumul va fi mai ușor, ci că devine posibil. Neavând această credință, e ca și cum vrei să îți intre soarele în casă dar nu ai ferestre.
Tu cui deschizi astăzi fereastra?
Pe curând,
Raluca