Stop și de la capăt

Stop și de la capăt

Simți că te învârți într-un cerc și bați pasul pe loc neștiind ce decizie să iei și în ce direcție să o apuci?
Cu toții avem astfel de momente in viața noastră. Ceea ce contează este cum te raportezi la ele. Le privești ca un eșec total sau ca o oportunitate de a face ceva diferit?
Astăzi vorbim despre eșecuri și mai ales cum să ne redresăm și să ne punem pe direcția potrivită pentru noi.

Eșecul înseamnă de cele mai multe ori, a pierde ceva: bani, relații, oportunități, proiecte, sănătate și lista poate continua. În același timp, eșecul ne poate conduce la succes, dacă ne poziționăm corect față de el și dăm la o parte teama.

Încă de când suntem mici, nu prea ni se permite să eșuăm, mai ales în a îndeplini așteptările altora. Dacă se întâmplă, suntem sancționați. Ni se cere încă de pe atunci să afișăm o imagine a “perfecțiunii”. 

Grea povară pe umerii unui copil ce învață încă de la câțiva ani că ești un fraier atunci când nu reușești. Chiar dacă nu ți se spune direct, o simți.

Mai târziu, pe la vârsta maturității, când te confrunți cu un eșec ai impresia că toată viața ta este un eșec și că nu ești bun de nimic. Ba chiar renunți la multe lucruri importante doar pentru că rămâi blocat la acel incident. Doamne ferește să mai încerci încă odată acel proiect sau relație cu cineva. Frica este mult prea mare.

Ce ne învață eșecul

2 lucruri importante am învățat despre eșec sau cred că mai degrabă el m-a învățat pe mine 🙂

1. Să nu o iau personal atunci când nu reușescsă nu mă consider eu ca persoană un eșec, să mă detașez puțin pentru a-mi da seama ce se întâmplă și cum mă pot regrupa, schimba direcția sau poate chiar să renunț la idee, dacă nu e una fezabilă. Tot aici menționez despre acele momente în care ne este foarte greu să renunțăm la unele proiecte, relații sau joburi pentru simplul fapt că am investit multe resurse acolo și, deși toate analizele spun că nu va merge, continuăm să investim cu speranța că va merge.

2. Al doilea lucru este: învață din eșecuri

Dacă înainte consideram succesul ca fiind finalitatea unui proiect îndeplinit, am învățat că e mai sănătos pentru mine să-mi stabilesc borne ale succesului pe care să le sărbătoresc. Astfel, prind mai mult curaj și încredere.De exemplu, pot considera succes un proiect sau acțiune pentru faptul că am avut curajul să îl fac sau că am reușit să-mi îndeplinesc tot ce mi-am propus într-o zi sau o săptămână.

3. Am spus 2 lucruri, dar sunt de fapt 3 ? 

Eșuezi atunci când îți propui să faci lucruri multe, de calitate și repede, cât mai repede. Practic, vrei să construiești castele pe fundații de nisip. Cred că știi deja rezultatul. Așa că, mai bine un singur lucru dar bun, eficient și rezistent în timp, decât multe și fără rezultate consistente. Despre această strategie poți citi mai multe în cartea “Un singur lucru” de Gary Keller. // 

Soluții și strategii pentru a te redresa 

Să continui sau să spui STOP?

Unul din cele mai dificile lucruri atunci când vine vorba de decizii este să ne dăm seama când e cazul să continuăm un proiect sau o relație, și când e cazul să punem stop. Pe de o parte știm că perseverența și curajul sunt printre cele mai importante în atingerea succesului în orice domeniu. Iar pe de altă parte, să spui cuiva să nu renunțe orice ar fi, e cel mai prost sfat pe care îl poți da cuiva.
Oamenii de succes au foarte multe momente în care renunță. Dacă ceva nu funcționează, aceștia nu repetă aceleași lucruri la nesfârșit, ci revizuiescajusteazăse centrează sau renunță.
Așa cum spune și citatul:

“Nebunia înseamnă să faci acelaşi lucru în mod repetat şi să te aştepţi să obţii alt rezultat.” – Einstein

Schimbarea de perspectivă

Schimbarea de perspectivă funcționează mereu atunci când luăm decizii, Astfel, ne detașăm mai ușor de emoțiile de moment. Ne permite să gândim mai rațional și mai clar. Atunci când facem zoom out, tindem să luăm în considerare un număr mai mare de date, fiind mai deschiși la posibilități alternative. A-ți schimba perspectiva în mod intenționat deblochează felul în care privești o decizie și te ajută să revizuiești ce contează cu adevărat. Fotografii profesioniști folosesc lentile cu un spectru larg pentru a cuprinde imaginea de ansamblu. 

Aici îți propun un exercițiu de explorare, pe care îl lucrez frecvent în ședințele de coaching:
Îți recomand să scrii răspunsurile care îți vin în minte, pentru a le reciti după ce faci exercițiul.
Așadar, să pornim în călătorie. 

Punctul A

Imaginează-ți că ești chiar la începutul acelui proiect sau relație în care simți că acum ești blocat și nu știi ce să faci.

1. Ce știai în acel moment despre ce avea să urmeze? 

2. Ce speranțe aveai de la viitor în ceea ce privește obiectivul tău? 

3. Ce îți doreai cu ardoare și erai sigur că o să obții? De unde venea acea siguranță? pe ce resurse te bazai?

Punctul B

Apoi, te invit să faci o oprire în prezent. 

1. Cum ai ajuns aici? ce te-a ajutat?

2. Cum e față de ce îți imaginai la început: mai greu, mai ușor sau total diferit de ce credeai?

3. Ce obstacole și provocări au apărut pe parcurs și cum le-ai abordat?

4. Ce îți dorești acum?

5. Ce ai nevoie să înveți pentru a trece cu bine peste aceste provocări sau blocaje? 

6. Ce așteptări au cei implicați în această situație (dacă sunt persoane implicate)?

Punctul C

Mai departe, te invit la o plimbare în viitor. Mai exact, peste 6 luni de acum încolo. 
1. Cum arată proiectul tău? în ce stadiu e?

2. Cum te simți că ai ajuns până aici? cum te-a impactat pe tine ca om?

3. Cum te percep ceilalți? Ce văd la tine?

4. Ce ai făcut pentru a ajunge aici?

5. Ce sfat ai pentru tine cel din prezent?

Drumul de la eșec la succes poate fi de mai multe feluri: scurt, lung, cu abateri, cu provocări, etc . Cred eu că mai important de atât, este cum parcurgi acest drum. Cu speranță și încredere că vei reuși? sau cu frică și precauție să nu faci un pas greșit?

M-aș bucura să-mi spui/scrii cum au fost experiențele tale cu eșecurile și mai ales, ce ai învățat din ele și cum te-au ajutat să crești?

Cu drag,

Raluca 

Folosesc informațiile de mai sus cu unicul scop de a vă trimite acest newsletter. Din motive legale, consimțământul explicit este necesar. Vă rog bifați căsuța de mai jos:

Vă puteți răzgândi în orice moment și bifa link-ul de dezabonare prezent în fiecare newsletter. Sau îmi puteți scrie pentru dezabonare oricând.

Similar Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.